Ook zo’n last van
– pijn aan de buitenkant van uw elleboog
– een fles openen doet pijn

Goed mogelijk dat u aan een tenniselleboog lijdt. Een tenniselleboog is aan peesaandoening van de zgn. polsstrekkers. Veel mensen denken bij tenniselleboog aan een peesontsteking. Toch komt een ‘echte’ ontsteking van pezen bij de elleboog weinig voor. De pijn kan lang aanhouden en is vaak lastig te behandelen.

‘Metaalmoeheid’
Meestal ontstaat tenniselleboog door overbelasting. Als deze aanhoudt, leidt dat tot de aanmaak van verzwakt peesweefsel. Dit wordt tendinose genoemd, ook wel peesmoeheid. U kunt dit proces goed vergelijken met metaalmoeheid. Met echografie kan goed de ernst van de aandoening worden bepaald.

Diagnose èn behandeling
Het IFR is een echografisch diagnose- en behandelcentrum. Jaarlijks helpen we veel patiënten van hun tenniselleboog af met onze peeshelende behandelingen. En als het geen tenniselleboog is? Ook dan hebben we een passende behandeling voor u. Of we verwijzen u door, met de juiste diagnose op zak.

Last van een tenniselleboog? Maak een afspraak voor een EchoConsult. Het IFR is direct toegankelijk, zonder verwijzing en zonder wachtlijst. We helpen u graag.

IFR, C.J.K. van Aalstweg 13d, Hoorn. Tel.: 0229 – 215350.
Dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 en zaterdagochtend tot 12.00 uur. 

Tennis-elleboog3LR2

Nieuw: GRATIS Echo Screening spreekuur
Elke dinsdagochtend
van 10.00 - 12.00 uur
Elke donderdagmiddag
van 16.00 tot 18.00 uur

Maak een afspraak
Bel 0229 - 215350

Echo Screening

 1. Binnen 10 minuten een mondelinge diagnose
 2. Een vrijblijvend advies, geen enkele verplichting
 3. Screeningspreekuur: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, donderdag van 16.00 tot 18.00 uur

Echo Consult

 1. Intake, lichamelijk en echografisch onderzoek
 2. 100 % duidelijkheid + verslaglegging
 3. Echobeelden mee naar huis (op uw USB-stick)
 4. Passend behandelpan. Geen onnodige behandelingen

Peeshelende Behandelingen

 1. Breed aanbod van peeshelende behandelingen
 2. Van shockwave therapie tot PRP
 3. Geen ‘blinde’ injecties met cortison in een pees
 4. Tenniselleboogbehandelingen op maat vanaf 30 euro

Altijd eerst een echo bij tenniselleboog

Het IFR onderzoekt sinds 2007 elke tenniselleboog standaard op twee manieren. Eerst doen we een lichamelijk onderzoek van de elleboog. Daarna kijken we ín de pezen met behulp van een echo apparaat. We zoomen letterlijk in de aanhechting van de strekpezen. Zo krijgen wij een compleet beeld van uw aandoening en kunnen we beschadigingen in een pezen bij de elleboog bijtijds ontdekken.

Direct duidelijkheid met echografie
Met echografie kunnen we ook andere aandoeningen uitsluiten. Bijvoorbeeld een een scheur in een pees, een geïrriteerde zenuw of ontsteking in het ellebooggewricht. De symptomen tenniselleboogecho lr copyvan deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Daarom is echografisch onderzoek onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te kiezen. In veel gevallen kunnen we dat zelf doen, vaak met behulp van echografie.

Uw tenniselleboog verdient maatwerk

Elke tenniselleboog is anders. Uw pijnlijke peesaanhechting verdient een behandeling op maat. We kunnen we kiezen uit vier effectieve peeshelende behandelingen. De keuze is afhankelijk van de pijn en ernst van uw klachten. Shockwave-therapie is heel soms een eerste behandeloptie bij een tenniselleboog.

In de meeste gevallen kiezen we uit drie peeshelende injectie behandelingen:
1 – Percutane Needle Tenotomie (PNT)
2 – Platelets Rich Plasma (PRP) (bloedplaatjes)
3 – injecties met Polidocanol

Deze peeshelende behandelingen leiden niet meteen tot minder pijn, zoals dat wel het geval is na een injectie met cortison. Reken er op dat het enige tijd duurt voordat u verbetering merkt. Er kunnen enkele meerdere en/of verschillende behandelingen nodig zijn om het herstelproces op gang te brengen. Let op: We injecteren nooit corticosteroïden in pezen. Deze zijn schadelijk voor peesvezels en vergroten de kans op terugval.

Juist de combinatie van een echo onderzoek en behandeling op één adres maakt een afspraak bij het IFR zo aantrekkelijk.

Een tenniselleboog is een hardnekkige en moeilijk te behandelen aandoening. Verwacht geen snel herstel.

Meer weten over een tenniselleboog?

1) Tenniselleboog

Een tenniselleboog komt veel voor. Slechts 5 procent van alle tennisellebogen ontstaat door tennissen. Wel is het zo dat ongeveer de helft van de tennissers ooit last krijgt van een tenniselleboog. Vooral wie boven de 35 is, heeft een groter risico.

Een tenniselleboog is een peesaandoening van de voorarmspieren. Deze spieren lopen vanaf de buitenkant van de elleboogknobbel naar de pols. Ze zorgen voor het strekken van de pols en de vingers.tenniselleboog def

Vooral knijp-draaibewegingen zijn belastend op de voorarmspieren en pezen: bij tennis (backhandslag), maar ook in het dagelijks leven bij bijvoorbeeld het indraaien van een schroef, het uitwringen van een doek, ramen lappen, schilderen, tuinieren, met een kruiwagen rijden, snoeien en metselen.

Veel mensen denken bij tenniselleboog aan een ontsteking, omdat de buitenkant van de elleboog vaak gezwollen is en warm aanvoelt. Toch komt een ‘echte’ ontsteking van de elleboogpezen niet vaak voor. Eigenlijk alleen wanneer de aanhechting gedeeltelijk is ingescheurd, bijvoorbeeld door een vertilling, of een verkeerd geraakte bal.

1) Hoe ontstaat een tenniselleboog?

Een tenniselleboog ontstaat meestal sluipenderwijs wanneer de aanhechting van strekspieren van de pols overbelast worden. Deze pezen zijn sterk maar ook kwetsbaar en gevoelig voor overbelasting. Peesweefsel is slecht doorbloed, hierdoor is de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt. Vooral bij mensen ouder dan veertig jaar neemt de doorbloeding af en daarmee het zelfherstellend vermogen.

Wanneer deze pezen te veel worden belast en onvoldoende tijd krijgt om te herstellen, gaan ze protesteren. Als de (over)belasting aanhobeschadigde pezendeflrudt, maken de pezen bij de elleboog een verkeerd soort bindweefsel aan. Dit wordt tendinose genoemd, ook wel peesmoeheid. U kunt dit goed vergelijken wel met metaalmoeheid, die immers ook ontstaat door langdurige overbelasting.

Eigenlijk ontstaat tendinose als gevolg van een vergeefse poging van de strekpezen om zich zelf te repareren. Het lijkt er op, alsof het lichaam zelf doekjes tegen de pijn op de gevoelige plek gaat leggen. Op de overbelaste plek ontstaat namelijk tijdelijk reparatiepeesweefsel, dat van mindere kwaliteit is. Dit weefsel bevat meer bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Daarnaast zetten de strekpezen uit omdat het reparatiebindweefsel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. Op een echo is gezwollen aanhechting van de strekpezen waarneembaar.

Aanvankelijk is een tenniselleboog goed te verdragen. Wanneer de klachten aanhouden neemt de stijfheid toe. Tenslotte wordt het steeds lastiger om te knijpen, wringen, tillen of een draaibeweging te maken.

2) Symptomen

– Pijn bij het uitwringen van een doek of het geven van een stevige hand.tennisellebooogsymptomenlr copy
– Bovenhands tillen van een zwaar voorwerp is pijnlijk.
– Dit geldt ook voor een deur opentrekken, afwassen of het slaan van een backhand.
– De buitenkant van de elleboog stoten, net vóór de elleboogknobbel, doet zeer.
– Klussen is lastig, bijvoorbeeld schilderen met kwast of roller, zagen, en veel andere bewegingen waarbij gebruikgemaakt wordt van gereedschap

1) Lichamelijk en echografisch onderzoek

Een onderzoek voor tenniselleboog in het IFR is altijd tweeledig. Eerst elleboog lichamelijk onderzoek lrdoen we een lichamelijk onderzoek. Hierna kijken we in de elleboog met behulp van echografie. Zo kunnen we peesbeschadigingen vroegtijdig ontdekken. We zoomen letterlijk in op de verweekte delen in de pezen.

In het IFR vinden we het echo-onderzoek zo belangrijk, omdat we hiermee niet alleen de diagnose kunnen stellen en bevestigen, maar ook andere tenniselleboogecho lr copyaandoeningen kunnen uitsluiten. Is het een pees die de pijn veroorzaakt? Of is er sprake van een zenuw- of gewrichtskapselontsteking? De pijn kan ook veroorzaakt worden door een (gedeeltelijke) peesscheur. De symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

Met echografie weten we dus sneller en beter:

– De diagnose
– Wat de oorzaken zijn van de aandoening
– Hoe ernstig de klacht is
– Wat we eraan gaan doen
– Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

2) Wat laat een echoapparaat zien?

Met een echoapparaat kunnen peespbeschadigingen al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij een overbelaste pees verandert de peesdegeneratieLR copygezonde witte kleur van het peesbindweefsel in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes tussen de peesvezels gaan kapot.  De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en verkalkingen. Dit weefsel bevat ook meer bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Normaliter is de peesplaat namelijk weinig doorbloed.

Bovendien is een verweekte pees vaak gezwollen. De oorzaak hiervan is dat het reparatiebindweefsel veel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. echo-tenniselleboogLRHierdoor ontstaat er druk op de pees. Op de echo zien we dat een ‘zieke’ pees bol staat.

Peeshelende behandelingen op maat bij een tenniselleboog

De behandelingen van het IFR hebben als doel het tempo van peesherstel te versnellen. In feite helpen we het lichaam een handje, zodat de peescellen sneller gezond en sterk bindweefsel gaan produceren. Peeshelende behandelingen leiden niet direct tot minder pijn, zoals dat wel het geval is na een injectie met cortison bij een slijmbeurs- of gewrichtsontsteking. We injecteren in principe nooit corticosteroïden in een pees. Het is bekend dat injecties met corticosteroïden schadelijk zijn voor peesvezels en dat de kans op terugval vergroot. 

Let op: de pezen bij een tenniselleboog zijn dus geen spieren. Een belangrijk verschil tussen pees- en spierweefsel is namelijk dat pezen niet op commando kunnen worden aangespannen. Spieren kunnen dit wel. Daarom kunt u uw achillespees nauwelijks trainen, zoals dit wel bij het spierweefsel het geval is. Oefentherapeutisch is dat een probleem, want er zijn weinig tot geen effectieve oefeningen voor een geïrriteerde achillespees.

Afhankelijk van de pijn en de ernst van uw klachten, kiezen we uit vijf bewezen effectieve behandelingen om het genezingsproces van de overbelaste pezen bij een tenniselleboog te activeren:
 

1 – Shockwave-therapie (ESWT) Doctor with Stethoscope Holding Red Measuring Tape.
2 – Percutane Needle Tenotomie (PNT), echogeleid aanprakken van een pees 
3 – Platelets Rich Plasma (PRP), combinatie van echogeleid aanprikken en inspuiten van eigen bloedplaatjes 
4 – Stamcel-therapie (vanaf najaar 2015)
5 – Injectie met polidocanol

Hieronder worden de peeshelende behandelingen uitgelegd.

1) Shockwave-therapie

Shockwave-therapie, of ESWT (extracorporale shockwave therapy), is een populaire methode om chronische peesaandoeningen te behandelen. DeShockwaveLR techniek is afgeleid van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt. Verweekt of verzwakt peesweefsel wordt zo sterker en kan weer meer belast worden. Soms wordt gezegd dat de geluidsgolven kalk in pezen en kapsels vergruizen, maar wij hebben dat in de praktijk niet zien gebeuren.

Wanneer shockwave?
Shockwave-therapie is niet meer weg te denken als eerste behandelvorm bij achillespeesklachten en hiespoor. Shockwave gebruiken we veel minder shocktennisvaak bij tennis- of golferselleboog. Bij deze aandoeningen kiezen we liever voor een echogeleide injectietherapie. Omdat we shockwave-therapie al bijna tien jaar toepassen, weten we uit ervaring dat shockwave niet veel effect heeft bij een standaard tennis- of golfers elleboog.

Toch kan het voorkomen dat we een paar keer shockwave-therapie proberen. Na vier tot vijf behandelingen moet u aanzienlijk pijn ervaren. Indien dit niet het geval is, heeft het geen zin om deze behandeling voort te zetten.

2) Percutane Needle Tenotomie (PNT)

Een PNT is een behandeling voor peesaandoeningen waarbij de bloedtoevoer in de pees van binnenuit wordt gestimuleerd. Sinds 2011 behandelen we tennis- en golfersellebogen met PNT.

Tijdens een PNT behandeling prikken we met behulp van echografie de strekpezen van de pols onder verdoving aan. De kleine bloedingen die zo in deze pezen ontstaan, brengen een verhoogde celstofwisseling in perchet peesweefsel op gang, waardoor het zelfgenezend vermogen van de strekpezen letterlijk wordt geprikkeld.

In het bloed zitten bloedplaatjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk herstel van weefsels, omdat er veel groeifactoren in zitten. Door het aanprikken van het aangedane gedeelte van de strekpezen komen deze groeifactoren vrij vanuit de bloedplaatjes. Het gevolg hiervan is het aantrekken van ontstekingscellen en dit activeert de aanmaak van nieuw weefsel waardoor het peesweefsel kan worden hersteld.

Een PNT kan worden gecombineerd met een PRP behandeling. Dat is een behandelmethode waarbij dan ook nog lichaamseigen bloedplaatjes in de strekpezen van de pols worden geïnjecteerd.

3) Platelets Rich Plasma (PRP)

PRP is bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bij een behandeling met PRP worden eigen bloedplaatjes van de patiënt in het PRPLRverweekte deel van een pees geïnjecteerd.

Bloedplaatjes bevatten ze veel groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er repareerwerkzaamheden nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen. Door contact met het aangedane gedeelte van een pees komen deze groeifactoren vanuit de bloedplaatjes vrij. Het gevolg is het aantrekken van ontstekingscellen. Dit activeert de aanmaak van nieuw sterk bindweefsel waardoor de pees kan herstellen.

We gebruiken PRP voor het behandelen van chronische tenniselleboog, jumper’s knee, hielspoor- en achillespeesklachten, en kleine tot middelgrote scheuren in pezen.

De PRP-technologie bestaat ongeveerprpbehandelingjpeg twintig jaar en werd in het begin vooral gebruikt in de hartchirurgie en tandheelkunde om het helen van wonden te versnellen. De laatste jaren wordt PRP ook wordt toegepast bij de niet-operatieve behandeling van peesaandoeningen. Bij het IFR werken we sinds begin 2013 met PRP.

De PRP-techniek:
We nemen bloed af en centrifugeren dit steriel, zodat we bloedplaatjes eruit kunnen scheiden. Deze hoge concentratie aan bloedplaatjes — en dus groeifactoren — injecteren we in de aangedane pees. Zo helpen we uw natuurlijke genezingsproces vooruit. Het injecteren doen we, zoals altijd, echogeleid.

Gemiddeld heeft u één à drie behandelingen nodig. Het effect is na zes weken merkbaar.


4) Polidocanol injectie

Het medicijn polidocanol wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van spataderen. In het IFR gebruiken we het medicijn bij chronische peesaandoeningen, wanneer andere middelen niet afdoende werken.

Bij overbelaste pezen bij een tenniselleboog is in de regel sprake van nieuwe ingroeiende haarvaten (neovascularisatie). Dit kunnen we goed zien met percbehulp van echografie. In deze nieuwgevormde bloedvaten zitten vaak mini-zenuwen die peespijn veroorzaken. Polidicanol stopt de ingroei én de pijnprikkel.

Omdat de pijn verdwijnt, ontstaat er ruimte voor een gezond herstel. U heeft maar één behandeling met polidocanol nodig. Echter, niet alle patiënten met een peesaandoening hebben nieuwgevormde haarvaten. Injecties met polidocanol zijn bij deze patiënten dan geen optie. Een injectie met polidocanol is sowieso pas een optie als alle andere behandelingen niet hebben geholpen.

1) Na een peesbehandeling

Voor alle behandelingen geldt dat u uw elleboog en pols na een behandeling niet mag overbelasten. Wees voorzichtig met knijp- en draaihandelingen en met bovenhands tillen.

Hoelang het herstel duurt, hangt af van de ernst en de aard van de kwaal.  Bewegen en voorzichtig belasten mag, zolang dit geen (na)pijn veroorzaakt, anders wordt het herstelproces verstoord. Meestal radenimgres we u aan om tijdens het herstel een elleboogbrace te gebruiken. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet.

Na een injectiebehandeling adviseren we:

– Eerst 3 dagen echt niet uw elleboog belasten
– Dan 3 weken niet echt
– Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Laat uw pees zefl het werk doen. Dat is de beste garantie voor succes.

Link voor elleboogbrace: http://www.premed.nl/push-med-elleboogbrace-epi

2) Herstel: een kwestie van een lange adem

In principe herstelt een tenniselleboog binnen een tot twee jaar vanzelf, mits u rustig blijft bewegen en uw voet niet teveel belast. Dat is geruststellend nieuws. Wilt u zo lang wachten?

De meeste mensen willen snel geholpen worden. Sommige artsen proberen het herstelproces te versnellen met ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison. Het effect is meestal van korte duur en vooral het medicijn cortison veroorzaakt meer peesschade dan je lief is.

Het is ook niet eenvoudig. Een gekwetste pees laat zich niet gemakkelijk herstel voorschrijven. Standaard fysiotherapeutische behandelingen, massages, acupunctuur en andere therapieën hebben weinig effect.

Een tenniselleboog verdient volgens het IFR een structurele peeshelende oplossing. Een behandeling die er voor zorgt dat het herstelproces in de peesplaatvezels versneld op gang komt. Voor hielspoor en andere peesaandoeningen heeft het IFR een breed aanbod van peeshelende behandelingen, van shockwave tot stamceltherapie.

Reken er op dat bij deze behandelingen het langer duurt voordat u slakverbetering merkt dan bij een injectie met cortison. En er kunnen enkele (verschillende) behandelingen nodig zijn om het herstelproces op gang te brengen.

Tarieven IFR bij een tenniselleboog per 1 juni 2015:

 • Echo Screening: gratis op het Screeningspreekuur
 • Echo Consult incl. lichamelijk en echografisch onderzoek: 50,00 euro
 • Shockwave therapie 30 euro
 • PNT injectie 75 euro incl medicatie
 • PRP injectie: 125 euro incl. PRP kit
 • Controle afspraak: 30,00 euro

Een Echo-Consult en behandelingen van het IFR worden gedeclareerd op basis van een chiropractisch consult. Let op: zorgverzekeringen vergoeden in 2015 geen behandelingen van het IFR.